INFORMATION OM LÆDER & TRÆ BEHANDLING.

INFORMATION OM LÆDER  BEHANDLING.
GENERELT OM LÆDER                 

Lœdermøbler er en god investering, der er værd at værne om. Denne produktinformation fortæller om ægte læders egenskaber og korrekte vedligeholdelse.

Til de fleste lædermøbler er der anvendt oksehuder, der gennemgår forskellige typer af behandling, for de er velegnede til møbelproduktion. De rå huder saltes og sendes til garveriet, hvor de først blødgøres, renses for salt og blodrester, skrabes rene og befries for vand. Derefter spaltes huderne i narvlæderet og spaltlæderet. Spaltlæderet anvendes til ruskindsprodukter, mens narvlæderet bl.a. anvendes til møbler. | den videre proces skal narvlæderet blandt andet farves. Tidligere anvendte man det giftige stof, Anilin, i denne proces. Deraf navnet anilinlæder. Huderne farves, garves og blødgøres ¡ en proces. Herefter tørres de, får den sidste blødgøring og til slut en overfladebehandling. Det er i stor udstrækning denne overfladebehandling, der er afgørende for læderets egenskaber og hvordan det efterfølgende skal vedligeholdes.

OBS: Læder er et naturprodukt. Derfor ma man gøre sig klart, at de påvirkninger som læderet har pådraget sig i løbet af dyrets levetid, også har sat sine spor i det færdigforarbejdede møbellæder. Såsom sår, skrammer, insektbid eller sygdom. Det er også naturligt, at læderet ændrer farve med tiden.

ANILINLÆDER OG VILDTHUDER Hvad er det ?

Anilinlæder (også kaldet naturlæder) er gennemfarvet og har faet en ganske let overfladebehandling, så det modstar smuds. Huden ånder stadig og er derfor meget modtagelig for pletter. Møbler med anilinlæder er meget smukke og komfortable og får med årene en flot patina, hvis de vedligeholdes rigtigt. Anilinlæderet bevarer den naturlige struktur og insektbid og mærker i læderet ses tydeligt. Anilinlæder kan afgive overskudsfarve og eksempelvis smitte af pa tøj. Vildthuder er bearbejdet pa samme made som en anilinlæder, men er ikke indfarvet. Disse lædertyper er meget lysfølsomme.

SEMIANILINLADER Hvad er det ?

Semianilinlæder er gennemfarvet og har dertil fået en let nuance af farvepigmenter og en let overfladebehandling, der er med til at skåne læderet mod pletter og smuds og betyder, at det er nemmere at rengøre. Det får ikke helt den samme patina som anilin leder, men er også blødt og bevarer læderets oprindelige struktur.

ANILINLAEDER OG VILDTHUDER / SEMIANILINLADER OG DAKFARVET LADDER

Hvilket CAVO produkt er velegnet ? Til de ovennævnte lædertyper det er CAVO-Ox granulat eller CAVO No. 1 /Original da de er specielt udviklet til at friske læderet op, rense og give læderet næring pa én gang. Begge plejemidler fjerner snavs og pletter af vand, kaffe, rødvin, fedt o.lign. Det er vigtigt, at læderet flere gange om året behandles da det afholder læderet fra at udtørre og derved bevare sig levende og blødt. De naturlige nærringstoffer der er i CAVOs produkter forlænger læderets levetid.

INFORMATION OM  TRÆ BEHANDLING.

      

TEAK         KIRSEBÆR             EGE TRÆ                 BIRK             ASK

GENERELT OM TRÆ

Ved at behandle træprodukter med træolier, erstatter man træets saft, så det ikke revner. Den bedste beskyttelse man kan give et træmøbel, hvad enten det skal stå ude hele året eller inde, er ved at anvende et olieprodukt, der er tilpasset den enkelte træsort og dennes anvendelse. Kun meget få træsorter kan tåle at stå ubehandlet, f.eks. kernetræet i eg, lærk, douglasgran, cypres, thuja, (western red cedar) til dels skovfyr og især teaktræ. De vil imidlertid blive grå med tiden og vil være modtagelige for pletter, så også disse arter vil have godt af en behandling som beskytter overfladen mod smuds og sollys.

HVORDAN RENSES OG VEDLIGEHOLDES TRÆ OG TRÆMØBLER?

Forebyggelse.: CAVO´s Træ Rens er en sæbe som blandes med lunkent vand. Støv altid møblet af for løst smuds inden rensning. På indendørs møbler der er enten sæbe eller olie behandlet er det en fordel at afvaske fladerne uden at gøre dem meget våde, brug en svamp til de pletter der sidder fast. Når møblet er tørret, så skal det have enten sæbe eller olie behandlingen. Ved tilstrækkelig mætning af træet med CAVO’s træolier vil man forhindre misfarvning af træet. På udendørs møbler vil den overfladiske mug- eller skimmeldannelse let kunne børstes eller vaskes af. Undgå i øvrigt at opbevare møbler under fugtige forhold. Sollys.: Sollysets ultraviolette stråler vil over en sæson ændre ubehandlet træs farve. Indendørs vil træet blive mere gyldent og udendørs vil det blive mere gråt. På længere sigt kan sollys nedbryde træet gennem udtørring med revnedannelser og efterfølgende svampe og insektangreb. En overfladebehandling med CAVO’s træolier vil dog bevare træets naturlige lød og åretegninger.

HUSK! Det er vigtigt at vedligeholde og pleje træmøbler rigtigt. Så holder de længere og bevarer en smuk overflade. Når møblerne skal behandles, er det altid en god ide først at behandle et lille område, der ikke er synligt. Når det konstateres, at behandlingen ikke har uønskede bivirkninger, kan man behandle resten af møblet. Træ er et levende materiale, der forandrer sig gennem hele møblets levetid. Farver og strukturer i træet forandrer sig, afhængig af hvor meget sollys, de udsættes for. Undlad derfor at placere vaser, lamper og lign. på møblerne de første måneder, da disse vil efterlade tydelige skjolder. Jo mere sollys møblerne udsættes for, desto hurtigere går processen. Vand bør kun anvendes i begrænset omfang og med forsigtighed.

CAVO – Møbelplejemidler i topklasse!